Desiderius Di(e)s

Op verschillende locaties in het land organiseert de EAV jaarlijks de Desiderius Di(e)s, ter viering van de geboortedag van Desiderius Erasmus. In principe altijd op of rond zijn geboortedag 27 oktober.

2015: Bezoek Rotterdam The Hague Airport

Op 28 oktober is er een zeer interessant bezoek geweest aan Rotterdam The Hague Airport. Voor de ouderen onder ons ook wel bekend als Zestienhoven maar deze naam past niet meer bij het imago van het huidige vliegveld.

Na een hartelijke ontvangst met broodjes en soep heeft de directeur van de luchthaven, Roland Wondolleck (jurist van de EUR!), ons de historie verteld van de luchtvaart in Rotterdam, van het vooroorlogse vliegveld aan de Waalhaven via de heliport midden in de stad naar de huidige moderne luchthaven. De keuze om zich te richten op een combinatie van lijndiensten naar zakelijke bestemmingen en naar vakantiebestemmingen, uitgevoerd door gerenommeerde maatschappijen heeft goed uitgewerkt. Daarbij is de lage toegangsdrempel en persoonlijke service gehandhaafd hetgeen bijdraagt aan de goede waardering door de passagiers. De heer Wondolleck heeft vele jaren de luchthaven geleid en veel bijgedragen aan het huidige succes.

Daarna nam Alexander Otgaar, wetenschappelijk medewerker van de EUR en specialist op het gebied van de regionale economie, ons mee in hoe de wetenschap tegen de ontwikkeling van regionale vliegvelden aankijkt.

Interessant was dat de conclusies van wetenschappelijk onderzoek de keuzes van de luchthaven volledig ondersteunt. Rotterdam The Hague Airport heeft de juiste keuzes gemaakt en levert een belangrijke bijdrage aan de waardering van bedrijven voor het vestigingsklimaat van de regio.

Airport3aNa deze boeiende bijdragen uit praktijk en wetenschap gingen we allemaal via de douane naar het platform voor een rondrit over het vliegveld. Indrukwekkend was om te zien hoeveel private jets gebruik maken van het vliegveld, variërend van het Koninklijk Huis en de ministers tot de internationale jet set.

Na een rit over de landingsbaan waar je een goed beeld krijgt hoe een piloot de baan in het donker ziet, werd de avond afgesloten met een drankje in de bar boven de aankomsthal, waarna iedereen zeer tevreden naar huis vertrok.

Veel dank gaat uit naar het team van de luchthaven en naar Alexander Otgaar voor een succesvol evenement.

 

 

2013 Hoogheemraadschappen

Verslag Hoogheemraadschappen

Presentatie Toon van der Klugt

Presentatie dr Derk Loorbach

 

2001-2011 bijeenkomsten

Verslagen Desiderius di(e)s 2001 tot 2011