Erasmuswand

‘ATQUI HAEC UNA STULTITIA ET IUNGIT, IUNCTOS ET SERUAT AMICOS’
(toch is het die zotheid alleen, welke vriendschapsbanden zowel knoopt als in stand houdt)
Uit: Moriae Encomium (Lof der Zotheid) DESIDERIUS ERASMUS (circa 1466 - 1536)

De Erasmus handtekeningenwand op Woudestein en straks ook die op Hoboken
(Erasmus MC) biedt iedere afgestudeerde en promovendus van de Erasmus Universiteit Rotterdam en van de instellingen waaruit de Erasmus Universiteit is voortgekomen, met het laten aanbrengen van de eigen handtekening, de mogelijkheid symbolisch afscheid te nemen van de Alma Mater. De achterblijvende handtekening verbindt de alumnus duurzaam met de universiteit. De twee Handtekeningenwanden vormen te zamen een uniek kunstwerk bestaande uit gelaagd glas. De handtekeningen zweven als het ware in het centimeters dikke glas.

De Erasmuswand op Woudestein
De Erasmus Handtekeningenwand is een kunstwerk, dat in 1998 door de Erasmus Alumni Vereniging werd aangeboden aan de universiteit ter gelegenheid van het 17e lustrum. De vormgever van de wand, Annemoon Geurts, heeft op glazen panelen een dessin in zeefdruk aangebracht van 140 verschillende portretten van willekeurige, met Erasmus baret getooide burgers van Rotterdam. De Erasmus baret is gekozen als symbool van verworven wijsheid, het moment van afstuderen. Kleurvlakken op de handtekeningenwand geven de kleuren weer van de zeven faculteiten die de universiteit in 1998 telde. De oudste ingezonden handtekening op deze wand dateert uit 1918. Ook bekende Rotterdamse alumni hebben inmiddels hun handtekening op de wand achtergelaten.

Op een speciale Jubelwand kan de pas afgestudeerde reeds tijdelijk zijn handtekening zetten om zo het moment van afstuderen luister bij te zetten. De wand bevat enkele duizenden handtekeningen van alumni. Met het plaatsen van een handtekening neemt de alumnus na het afstuderen symbolisch afscheid, maar blijft toch voor altijd verbonden met de Alma Mater. De handtekeningenwand bevindt zich in het A-gebouw bij de examenkamers, nabij de Aula en de Senaatszaal.

Paneel 8 werd begin oktober 2010 door Pauline van der Meer Mohr, EUR-collegevoorzitter, onthuld.

De Erasmuswand op Erasmus MC
Het Erasmus MC kreeg in 2008 een eigen handtekeningenmonument. Ook daar is een jubelpaneel worden geplaatst. Het Erasmus MC Handtekeningenmonument heeft een centrale plaats in het gebouw van de medische faculteit, direct bij de ingang van het faculteitsgebouw. Als de nieuwbouw van het Onderwijscentrum van het Erasmus MC klaar is, verhuist het monument naar het binnenplein van dit centrum.
Het Erasmus MC Handtekeningenmonument bestaat uit vrijstaande units met ieder zes panelen van gezeefdrukt glas, op een stalen voetplaat met led-verlichting. Een uniek kunstwerk dat ook ontworpen is door Annemoon Geurts. Het nieuwe design en het concept is zoveel mogelijk identiek gehouden aan de wand op de campus Woudestein.

Zoeksysteem
De glazen panelen van de Erasmuswanden zijn genummerd. Iedere handtekening bevindt zich binnen een unieke combinatie horizontale en verticale coördinaten.
Het coördinatenoverzicht kunt u hier downloaden:
Handtekeningcoördinaten Woudesteinwand.
Handtekeningcoördinaten Hobokenwand (Erasmus MC Handtekeningenmonument).

Op de Erasmuswand komen
Om als EUR alumnus uw handtekening op een van de Erasmuswanden geplaatst te krijgen, kunt u het van toepassing zijnde inschrijfformulier downloaden en sturen naar het secretariaat van de Erasmus Alumni Vereniging (EAV).
Handtekeninginschrijfformulier Erasmus Handtekeningenwand (Woudesteinwand).
Handtekeninginschrijfformulier Hobokenwand (Erasmus MC Handtekeningenmonument).
De handtekeningen worden verzameld tot dat er voldoende zijn om een paneel te vullen.

De prijs bedraagt € 20,00 voor leden van de Erasmus Alumni Vereniging en voor leden van de Alumni Vereniging Erasmus MC. Niet-leden betalen € 35,00 .

Information in English

Voor meer informatie
Stichting Erasmus Handtekeningenwand
p/a Secretariaat Erasmus Alumni Vereniging
e-mail: [email protected]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>